Німецька опозиція назвала "скандалом" арешт Ассанжа

Четвер, 11 квітня 2019, 14:58

Депутатка Бундестагу від опозиційної Лівої партії заявила, що Європа повинна не допустити екстрадиції до США засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Севім Дагделен сказала, що скасування політичного притулку Ассанжа з боку Еквадору та його подальший арешт британською поліцією є "скандалом, порушенням міжнародного права, і в той же час серйозним ударом по незалежній журналістиці".

Вона каже, що зараз "обов'язком" німецького уряду є спроба запобігти видачі Ассанжа до США, "де йому загрожує довічне ув'язнення або навіть смертна кара за викриття військових злочинів США".

Нагадаємо, 11 квітня засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа арештували  в посольстві Еквадору в Лондоні після того, як еквадорський суд скасував рішення про надання йому притулку.

Адвокат Ассанжа Дженніфер Робінсон каже, що засновник WikiLeaks був заарештований за запитом про екстрадицію з боку США, а також за звинуваченням у порушенні умов застави.

Ассанж переховувався у посольстві від кримінального переслідування з 2012 року. 

Він втік з-під застави у 2012 році, щоб уникнути екстрадиції до Швеції через звинувачення у зґвалтуванні, яке він заперечував. Пізніше органи юстиції Швеції припинили справу стосовно Ассанжа, проте засновник WikiLeaks попросив про притулок в Еквадору, адже побоюється видачі владі США, де йому загрожує довічне позбавлення волі за публікацію секретних документів в матеріалах WikiLeaks.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Джуліан Ассанж надіслав Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних жителів. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тис. секретних документів Пентагону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.