НАТО все більше зосереджується на безпеці Чорноморського регіону - посол Британії

П'ятниця, 12 квітня 2019, 11:52

НАТО приділятиме все більше уваги безпеці Чорноморського регіону, особливо після агресії Росії в Керченській протоці.

Про це заявила посол Великої Британії в Україні Джудіт Гоф під час виступу на Київському безпековому форумі, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

"В останні роки говорили, що НАТО зосередилося більше на Балтійському регіоні, ніж на Чорноморському, але ситуація змінюється. Якщо поглянути на різницю між 2017 і 2018 роками, то кораблі НАТО збільшили свою присутність у Чорному морі з 80 до 120 днів. І ці кроки продовжаться", - сказала Гоф.

Вона зазначила, що події у Керченській протоці із захопленням Росією українських моряків стали справжнім сигналом, "що потрібно прокинутися".

"Британія не тільки надає кораблі для місій НАТО, але й надає пряму допомогу Україні, проводячи тренування українських військових. Ми розуміємо, що Україна – морська нація, і ваші порти важливі для економіки і безпеки", - додала посол.

Посол Канади в Україні Роман Ващук під час дискусії рекомендував Україні в першу чергу посилити співпрацю з країнами Чорноморського регіону, які входять до НАТО – Болгарією, Румунією та Туреччиною.

"Якщо я не помиляюся, візит Петра Порошенка до Болгарії був першим візитом українського президента за 25 років. Україна мала б проводити більш переконливу політику з країнами регіону, тому що вони теж мають там ключові інтереси", - сказав він.

Нагадаємо, 4 квітня країни НАТО погодили заходи з посилення безпеки у Чорноморському регіоні. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.