У Молдові зріс ризик дострокових парламентських виборів

Субота, 13 квітня 2019, 14:26

Після невдалих переговорів Партії соціалістів і блоку ACUM президент Молдови Ігор Додон сказав, що ймовірність дострокових парламентських виборів складає 70%.

Про це повідомляє "Європейська правда", посилаючись на IPN.

Вибори, на думку Додона, можуть пройти вже у вересні-жовтні. Він також не виключив, що візьме в них участь.

"Якщо блок ACUM не прийме пропозиції соціалістів, тоді будуть дострокові парламентські вибори", - сказав Додон. На його думку, "невідомо, що залишиться від блоку ACUM в разі дострокових виборів". Але соціалісти, вважає президент, отримають більше депутатських мандатів.

Додон пояснив: якщо до 21 червня депутати не оберуть керівництво парламенту і не ухвалять жодного закону, тоді за законом президент повинен розпустити парламент і призначити дату дострокових виборів.

Якщо Партія соціалістів (ПСРМ) не погодиться на створення міноритарного уряду з блоком ACUM, тоді пройдуть дострокові вибори заявила співголова ACUM, лідер партії "Дія і солідарність" Майя Санду.

За її словами, ПСРМ не повинна висувати іншу повістку, крім запропонованої ACUM "деолігархізації" країни.

"Якщо Партія соціалістів не бажає аналізувати перший етап, голосувати за певні закони в парламенті, включаючи зміну виборчої системи, ПСРМ, безумовно, втратить ще більше. Ми теж можемо програти, але відповідь за ними", - сказала Санду.

За її словами, стратегія блоку ACUM полягає в тому, щоб уникнути дострокових виборів або хоча б прийти до того, щоб вони пройшли на основі системи пропорційного голосування. "І це те, що ми (з соціалістами. - Ред.) можемо зробити, ми можемо голосувати в парламенті", - зазначила вона.

Першим кроком для "звільнення держави", за словами Санду, має стати обрання спікера парламенту від блоку ACUM. І цей перший крок повинні зробити соціалісти, вважає Санду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.