Європол: мафія більше загрожує безпеці ЄС, ніж тероризм або міграція

Середа, 17 квітня 2019, 12:38

Організовані злочинні угруповання становлять найбільшу загрозу європейській безпеці, випереджаючи тероризм і міграцію.

Як повідомляє "Європейська правда", про це заявили представники Європолу.

За даними правоохоронних органів, найбільшими гравцями в злочинному світі є італійські мафіозні угруповання, албанські і східноєвропейські групи, а також мотоциклетні банди.

Але азіатські, африканські і американські групи також брали активну участь в організованому злочинному бізнесі в Європі, який оцінюється в 110 мільярдів євро на рік, і все частіше вони співпрацюють один з одним.

"В даний час організована злочинність є найбільшим ризиком для внутрішньої безпеки ЄС", - заявив глава Європейського центру з питань організованіої злочинності Європолу Ярі Люкка.

Чиновники заявили, що в останні роки організована злочинність перебувала "в тіні", коли Європа зіткнулася з хвилею терористичних атак і величезною міграційним кризою, але тепер питання необхідно вирішувати шляхом транскордонного співробітництва.

"Щоб запобігти організованій злочинності, ми повинні діяти на міжнародному рівні, тому що організовані злочинні угруповання вже роблять це", - додав Люкка.

Джузеппе Говернале, глава італійського управління по боротьбі з мафією, сказав, що сицилійська "Коза Ностра", калабрійська "Ндрангета" і неаполітанська "Каморра" як і раніше найбільші мафіозні клани.

Поліцейські також відзначають, що однією з характерних рис нових організованих злочинних угруповань стало збільшення рівня насильства.

У Швеції, зокрема, спостерігається безпрецедентне сплеск насильства, схожий на "форму військових дій низької інтенсивності", заявив високопоставлений співробітник шведської поліції.

За перші три місяці 2019 року в 67 перестрілках загинули 12 осіб. "Швеція ніколи раніше не бачила таких цифр", - сказав він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.