Парламент Нідерландів просить призупинити безвіз для албанців

Середа, 17 квітня 2019, 14:03

Парламент Нідерландів проголосував за рішення доручити уряду звернутися до Брюсселя із вимогою відновлення візового режиму для громадян Албанії, який був скасований у 2010 році

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на видання NOS.

Депутати мотивували таке рішення тим, що тільки так можна боротися з кримінальними албанськими бандами у Нідерландах.

Під час розгляду питання були наведені цифри, які свідчили, що в 2010 році за підозрою у скоєнні злочинів затримали близько 100 албанців, тоді як у 2016 – 720, у 2017 – 440. Також повідомлялося, що албанські кримінальні групи відіграють ключову роль у торгівлі наркотиками та відмиванні грошей.

Рішення не є обов'язковим для уряду Нідерландів. Глава МЗС Стеф Блок вже заявив, що у Брюсселі з таким запитом немає шансів, оскільки для призупинення безвізу потрібне рішення країн-членів.

У Єврокомісії сьогодні заявили, що знають про вимогу нідерландських депутатів, проте жодних офіційних запитів з цього приводу не отримували.

"Єврокомісії відомо про рішення парламенту Нідерландів, але існує спеціальна процедура для запровадження механізму призупинення безвізового режиму, і ми не отримували від жодної країни прохання про запуск цього механізму. У випадку отримання такого запиту, ми проаналізуємо його, оцінимо і вирішимо, чи потрібні такі дії", - сказала речниця ЄК Наташа Берто.

Вона нагадала, що у грудні Єврокомісія опублікувала звіт щодо балканських країн, які мають безвіз з ЄС, в якому вказано, що всі вони, втому числі Албанія, відповідають вимогам, що висуваються для безвізового режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.