Обійми, усмішки та селфі: прем’єр Греції у Північній Македонії з історичним візитом

фото
Вівторок, 2 квітня 2019, 13:31

Прем’єр Греції вперше з 1991 року прибув з візитом до Північної Македонії – у Скоп’є Алексіса Ципраса чекав привітний прийом із усмішками, обіймами та селфі.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Візит Ципраса – історичний, адже дві держави три десятиліття конфліктували через назву Македонії. Впродовж цього часу грецькі прем’єри до сусідньої країни не їздили.

ЄС отримав офіційне повідомлення про зміну назви Македонії

Грецькі ЗМІ називають прийом Ципраса у президентському палаці в Скоп’є "більш ніж теплим".

При зустрічі македонський та грецький прем'єри обмінялись рукостисканнями перед об'єктивами фотокамер, обійнялись, а потім усміхаючись зробили декілька спільних селфі. Присутні на церемонії зустріли цей крок оплесками.

"Зустрів свого друга та колегу Алексіса Ципраса. Перший прем'єр-міністр Греції, який відвідав Північну Македонію. Дійсно історичний день", - прокоментував зустріч у Twitter македонський прем’єр-міністр Зоран Заєв.

Одноденний візит Ципраса відбувається через місяць після того, як грецький прем'єр і його македонський колега Зоран Заєв завершили виконання угоди про зміну назви Македонії, щоб відрізнити її від однойменної грецької провінції.

Скоп'є погодилось на переіменування в обмін на те, що Афіни перестануть перешкоджати зусиллям щодо вступу в НАТО і Євросоюз.

Тепер сусіди обіцяють зміцнити економічні зв'язки. У делегації грецького прем'єра – кілька міністрів і понад два десятки лідерів грецького бізнесу.

Читайте також: "Всупереч протестам та тиску РФ: чому Греція схвалить угоду з Македонією".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.