У ЄС спростували 8 міфів про "Східне партнерство"

Середа, 24 квітня 2019, 08:37

Європейська служба зовнішніх дій напередодні урочистостей з нагоди 10-ї річниці "Східного партнерства", які мають відбутися у Брюсселі 13 травня, спростувала вісім поширених помилкових тез щодо ініціативи.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Східне партнерство" було започатковано у 2009 році як спільна ініціатива ЄС та шести країн – України, Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Молдови.

На думку Служби зовнішніх дій ЄС, програма досягла успіху, та існує необхідність спростувати міфи й дезінформацію навколо неї.

Міф перший: "Громадяни ЄС не отримують жодної користі від "Східного партнерства". У Службі зовнішніх дій нагадують, що стабільні, безпечні та заможні країни у сусідстві ЄС є ключовим фактором для власної стабільності, безпеки і заможності Євросоюзу, що приносить прямі переваги для його громадян. Крім того, "Східне партнерство" відкриває для Європи нові ринки та економічні перспективи.

ЄС запросив Лукашенка до Брюсселя на саміт "Східного партнерства"

Міф другий: "Участь у "Східному партнерстві" веде до членства в Євросоюзі". У ЄС нагадують, що "Східне партнерство" спрямоване на побудову спільного простору демократії, і не є частиною процесу вступу до ЄС.

Міф третій: "Ініціатива "Східне партнерство" була створена, щоб спровокувати Росію". У ЄС нагадують, що воно не спрямоване проти будь-якої держави, а лише надає взаємовигідну та конструктивну платформу країнам регіону для розвитку тісніших відносин з ЄС.

Міф четвертий: "Східне партнерство" має на меті дестабілізацію та зміну режиму". Насправді ключовим шляхом для підвищення якості життя громадян як у ЄС, так і в країнах-партнерах, є запровадження та заохочення демократичних правил та принципів, вважають у Брюсселі. 

Міф п'ятий: "Порядок денний "Східного партнерства" нав’язують країнам проти їхнього бажання". Насправді "Східне партнерство" є спільною ініціативою, пояснюється в документі: ЄС не нав’язує жодних реформ або цінностей країнам-партнерам - вони самі можуть обирати для себе стандарти ЄС.

Країни "Східного партнерства" повинні продовжувати боротьбу з корупцією - Могеріні

Міф шостий: "Гроші ЄС втрачаються внаслідок корупції”. У документі пояснюється, що розподіл фондів ЄС завжди є предметом ретельного моніторингу та звітності. Оскільки корупція існує щодня, одним із головних пріоритетів, які ЄС підтримує в країнах-партнерах, є саме боротьба з нею.

Міф сьомий: “Східне партнерство призвело до масової міграції з країн-учасниць до ЄС". Насправді угоди ЄС з Грузією, Молдовою і Україною дозволяють подорожі з біометричними паспортами країнами Шенгенської зони без віз протягом 90 днів упродовж періоду в 180 днів.

Всі факти перетини кордону громадянами цих країн вносять до спільної бази даних, зокрема Шенгенської інформаційної системи та бази Інтерполу щодо втрачених або вкрадених документів. "Такий облік виключає будь-які загрози для громадського порядку, внутрішньої безпеки або здоров’я громадян в країнах Євросоюзу".

Україна показала найглибше серед країн Східного партнерства падіння у сфері прав людини

Міф восьмий: "Вільна торгівля відкриває двері для несправедливої конкуренції товарів з країн-партнерів на ринках ЄС та для дешевої робочої сили”. Це теж не так, наголошують у ЄС: "Зони вільної торгівлі ЄС із Грузією, Молдовою і Україною дозволяють громадянам цих країн скористатися більшим вибором якісних та безпечних товарів".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.