Вибори до Європарламенту: кожен десятий виборець підтримує правих або популістів

П'ятниця, 26 квітня 2019, 15:58

Близько 10% виборців планують використати свій голос на виборах до Європейського парламенту для підтримки крайніх правих чи правих популістських партій.

Як повідомляє "Європейська правда", про це свідчать дослідження німецького Фонду Бертельсманна.

Експерти заявили, що більшість громадян ЄС будуть використовувати свої бюлетені, щоб завадити партіям, проти яких вони виступають, а не підтримувати певну політичну силу.

Цей тип "негативного" голосування може принести користь крайньо правим або лівим політичним рухам і ускладнити формування більшості в парламенті.

Дві третини всіх опитаних європейців (68%) заявили, що збираються брати участь в європейських виборах. У Німеччині майже три чверті всіх виборців (73%) мають намір прийти на вибори.

Дату виборів в Європарламент знають всього 5% європейців – опитування

Згідно з даними дослідження, прихильники євроскептичних партій більш мобілізовані, ніж центристських партій. Результати опитування також показують певну антиєвропейську позицію.

"Багато громадян більше не вибирають партію, а голосують проти тих партій, які найбільше відкидають. В середньому тільки близько 6 з 100 виборців (6,3%) позитивно ставляться до певної партії. У той же час майже кожен другий респондент (близько 49%) має негативне ставлення щонайменше до однієї партії", - йдеться в звіті.

Дослідники стверджують, що ті виборці, які підтримували основні проєвропейські партії і тепер розчарувалися в них, як правило, використовують популістські повідомлення.

"Популістським партіям вдалося створити стабільну і лояльну базу виборців за відносно короткий проміжок часу. Але високий рівень неприйняття (цих партій) також показує, наскільки небезпечно для інших сторін наслідувати їх", - наголошується в звіті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.