Трамп нарощує критику Німеччини за оборонні витрати в рамках НАТО

Середа, 3 квітня 2019, 10:02

Президент США Дональд Трамп вкотре розкритикував Німеччину за недостатні оборонні внески, заявивши, що Берлін не сплачує "справедливу частку" в рамках зобов'язань перед НАТО.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Associated Press.

Трамп зустрівся у вівторок з генеральним секретарем НАТО Єнсом Столтенбергом, який перебуває у Вашингтоні у зв’язку із зустріччю глав МЗС країн Альянсу, присвяченій 70-річчю організації.

"Німеччина не сплачує свою справедливу частку", - сказав Дональд Трамп.

НАТО має намір забезпечити прохід суден України через Керченську протоку - Гатчісон

"У мене прекрасне ставлення до Німеччини, але вони не платять те, що повинні платити. Ми сплачуємо пропорційно більшу частку в НАТО, що, по суті, захищає Європу", - додав американський президент.

Відтоді як Трамп вступив на посаду, європейські союзники і Канада збільшили свої оборонні бюджети на 41 млрд доларів. За словами Столтенберга, до кінця наступного року ця сума зросте до 100 млрд доларів.

НАТО обговорить пакет заходів для зміцнення присутності в Чорному морі

Німеччина, однак, планує витрачати 1,5% ВВП на оборону до 2024 року, що нижче, ніж орієнтовний показник НАТО 2%.

Канцлер Німеччини Ангела Меркель раніше відкидала критику Трампа. Вона заявляла, що витрати на оборону зросли, і що Німеччина рухатиметься до показника в 2%. Вона зазначила, що довгострокові бюджетні плани містять "мінімальні дані", а фактичні витрати постійно збільшуються.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.