Канцлер Австрії хоче усунути "друзів Путіна" від нагляду за спецслужбами

Середа, 3 квітня 2019, 10:46

Канцлер Себастьян Курц хоче, щоб спецслужби Австрії звітували безпосередньо йому у зв'язку із занепокоєнням щодо впливу ультраправих в країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на австрійську газету Oberösterreichische Nachrichten.

Цей крок позбавить ультраправу Партію Свободи (FPÖ), коаліційного партнера Курца в уряді, її ексклюзивного права нагляду за розвідувальними відомствами країни, йдеться у матеріалі.

На цей момент міністерства внутрішніх справ та оборони Австрії, якими керує FPÖ, головують над різними спецслужбами країни.

Проте обидва міністерства, а також керівник FPÖ і віце-канцлер Хайнц-Крістіан Штрахе, продовжуватимуть отримувати інформацію від агентств.

У Клімкіна назвали "заграванням з агресором" заяву глави МЗС Австрії про відносини з РФ

Штрахе повідомив, що він не виступає проти змін у принципі, але попередив, що це питання є "чутливим" і його не слід форсувати.

Ці зміни технічно були частиною програми коаліції, але до цих пір не були реалізовані.

Місцеві ЗМІ, посилаючись на прес-секретаря канцлера, повідомили, що рішення Курца стало реакцією на виявлення того, що чоловік, звинувачений у вбивстві 50 осіб в мечетях у Крайстчерчі, Нова Зеландія, пожертвував гроші на ультраправий Ідентаристський рух Австрії.

Курц закликав свого коаліційного партнера обмежити будь-які зв'язки між партією та ідентаристами, посилаючись на недавні повідомлення, що вони орендували приміщення в гуртожитку, пов'язаному з FPÖ.

"Будь-який вид пов'язаності з ідентаристами повинен бути ліквідований", - заявив Курц.

Також Петер Грідлінг, голова австрійської спецслужби BVT, повідомив, що Відень до певної міри ізолювали у Бернському клубі - форумі, де керівники європейської розвідки діляться інформацією.

За його словами, фінська розвідувальна служба попросила всіх своїх союзників, окрім Австрії, допомоги у виявленні російських шпигунів.

Ультраправа "Австрійська партія свободи" з грудня 2017 року є членом коаліційного уряду в Австрії. У грудні 2016 року партія підписала 5-річний контракт про співпрацю з путінською "Єдиною Росією". Члени партії неодноразово заявляли про необхідність скасування санкцій проти РФ, а також незаконно відвідували анексований Росією Крим.

США також обмежили обмін даними з Австрією через проросійську позицію урядової партії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.