НАТО не має наміру розміщувати ядерні ракети у Європі – Столтенберг

Середа, 3 квітня 2019, 19:20

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не буде розміщувати наземні ядерні ракети у Європі після завершення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (ДРСМД).

Про це він заявив під час виступу у Конгресі США, повідомляє кореспондент "Європейської правди".

 "Я продовжую закликати Росію повернутися до виконання ДРСМД. Але досі Росія не зробила жодного кроку в цьому напрямку, а час спливає. Ми не хочемо нової гонки озброєнь, ми не хочемо нової холодної війни, але ми не повинні бути наївними" - сказав Столтенберг.

За його словами, угода, якої дотримується лише одна сторона, не зробить світ безпечнішим, і потрібно готуватися до світу, в якому ДРСМД не діятиме.

Генсек наголосив, що Альянс діятиме виважено.

"НАТО  не має наміру розміщувати наземні ядерні ракети у Європі. Однак НАТО завжди буде робити кроки, необхідні для забезпечення ефективного стримування" – сказав він

Нагадаємо, 2 лютого, Сполучені Штати припинили свої зобов'язання за Договором про РСМД і почнуть процес виходу з нього. Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.

США вимагають, щоб Росія знищила всі ракети, які порушують договір, а також пускові установки і пов'язані з ними обладнання.

Росія заперечувала усі звинувачення США. Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що Росія шкодує про рішення США і звинувачує Вашингтон у "небажанні вести будь-які суттєві переговори".

4 березня президент РФ Владімір Путін підписав указ про призупинення участі в ДРСМД

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.