Європарламент затвердив безвіз для британців після Brexit

Четвер, 4 квітня 2019, 13:15

Громадяни Великої Британії зможуть в'їжджати до ЄС без віз на короткий термін після Brexit, за умови, що громадяни ЄС матимуть ті ж умови під час подорожі до Британії.

Як повідомляє "Європейська правда", відповідний проект закону підтримав Європарламент.

Законодавство почне застосовуватися на наступний день після виходу Британії з ЄС. З цієї дати британські громадяни не будуть зобов'язані отримувати візу для перебування в ЄС на термін до 90 днів у будь-який 180-денний період.

Сполучене Королівство буде включено до переліку понад 60 третіх країн і територій, громадянам яких не потрібно звертатися за візою для в'їзду в ЄС для бізнесу, туризму або для відвідування родичів або друзів. Звільнення від отримання візи не передбачає права на працю в ЄС.

ЄС звільнить британських громадян від віз в односторонньому порядку, але на основі взаємності, тобто за умови, що громадянам ЄС також буде наданий безвізовий доступ для коротких ділових або туристичних поїздок до Британії, коли вона стане країною, що не є членом ЄС.

Якщо Великобританія запровадить візові вимоги для громадян принаймні однієї з держав-членів, "повинен застосовуватися механізм взаємності, передбачений законодавством ЄС".

Документ має бути опублікований в Офіційному журналі ЄС до 12 квітня, щоб підготуватися до можливого Brexit без угоди на цю дату.

Відмова від віз застосовуватиметься у всіх країнах-членах ЄС (за винятком Ірландії, яка має власну візову політику) та в асоційованих країнах Шенгену (Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія). Ірландія та Британія мають спеціальну двосторонню угоду, яка передбачає безвізовий режим між двома країнами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.