Україна програла транзитну суперечку з РФ у СОТ

П'ятниця, 5 квітня 2019, 10:05

Україна програла ключову торговельну суперечку з РФ у СОТ у справі щодо транзитних перевезень.

Про це йдеться у статті "Європейської правди".

Київ оскаржував політичну заборону росіян, яка розірвала найкоротший шлях українських товарів на ринки Середньої Азії. Офіційно Світова організація торгівлі (СОТ) оприлюднить рішення за скаргою України проти Росії найближчим часом.

Розглянувши аргументи сторін, СОТ пристала на позицію РФ, що політична ситуація в Україні у 2014-2015 роках створювала суттєві загрози для її національної безпеки. А тому – обмеження транзиту вони не визнали порушенням.

Разом із тим, експерти СОТ визнали, що організація має право розглядати випадки, коли обмеження імпорту було введено з причин загроз національній безпеці. Хоча на практиці це не допомогло Україні, таке визнання - епохальне рішення для СОТ. Важливо, що проти такого визнання разом із РФ виступали й США - адже рішення по українській скарзі спрощує оскарження заборон з боку Штатів.  

Це вже третя програна Україною справа у СОТ. Минулого року міжнародні експерти задовольнили скаргу РФ щодо введення захисних мит на російську аміачну селітру, а також відхилили скаргу Києва у справі щодо блокування РФ імпорту залізничного рухомого складу, стрілочних переводів та іншого залізничного обладнання. 

Читайте детальніше у статті "Третя поразка у СОТ: які наслідки матиме провал у транзитній суперечці з РФ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.