Франція: суд заветував ключовий пункт антипротестного закону

П'ятниця, 5 квітня 2019, 11:00

Конституційний суд Франції заблокував один з центральних елементів нового законодавства країни, спрямованого проти насильства під час акцій протесту "жовтих жилетів".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Документ передбачає, зокрема, обшуки місць проведення демонстрацій та учасників, адміністративні заборони на демонстрації, індивідуальні заборони на участь у демонстраціях.

Силова відповідь Макрона: як французька влада відреагує на загострення протестів

Суд також підтвердив заборону закривати обличчя на акціях, проте відхилив пункт, який давав право поліції заборонити будь-кому брати участь в демонстраціях, якщо його попередньо визнають порушником. Суд заявив у заяві, що ця норма не була достатньо уточнена і може трактуватися занадто вільно.

Правозахисники, а також деякі члени партії Еммануеля Макрона критикували законопроект, стверджуючи, що він обмежує свободу протесту. Макрон сам попросив Конституційну раду про оцінку законопроекту.

За офіційними даними, під час протестів "жовтих жилетів" постраждали 1500 поліцейських, жандармів і пожежників. 10 осіб загинули в різних інцидентах, пов'язаних з протестами.

Минулими вихідними у Парижі знову сталися сутички "жовтих жилетів" з поліцією.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.