Президентка Естонії доручила сформувати уряд переможниці парламентських виборів

П'ятниця, 5 квітня 2019, 11:59

Президентка Естонії Керсті Кальюлайд у п’ятницю доручила главі ліберальної Партії реформ, яка перемогла на парламентських виборах, сформувати уряд.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Err.ee.

Реформістка Кая Каллас стала кандидаткою в прем'єр-міністри як лідерка партії, яка отримала найбільше місць на виборах в Рійгікогу. Проте Партії реформ не вистачило підтримки виборців для утворення парламентської більшості.

Естонські ультраправі пригрозили масовими заворушеннями, якщо їх не допустять до коаліції

Водночас, як відомо, коаліційні переговори зараз ведуть Центристська партія, EKRE і Isamaa – тому перспективи того, що Каллас очолить наступний уряд Естонії, невеликі. Детальніше про ці переговори читайте у статті: "Союз "росіян" та русофобів: як у Естонії створюють неймовірну коаліцію"

Каллас раніше пообіцяла представити план зі створення альтернативного уряду. У цьому питанні вона покладається на підтримку соціал-демократів.  

Партія реформ і соціал-демократи разом мають 44 місця у парламенті, що недостатньо для утворення більшості. Проте Каллас сподівається, що заручиться підтримкою депутатів з інших партій.

Партія інтернету проти партії росіян: як завершилися парламентські вибори в Естонії

"Я думаю, що ми зможемо разом з Соціал-демократичною партією запропонувати багато таких ідей, які могли б знайти підтримку і серед членів Центристської партії, і Isamaa", - заявила Кая Каллас в п'ятницю.

У Каллас тепер є два тижні, щоб представити план формування кабінету. Якщо вона не впорається, президент Керсти Кальюлайд може звернутися до лідера центристів Юрі Ратаса, який тижнями працює над утворенням альтернативного кабінету, проти якого вже виступила вулиця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.