Ягланд пропонує зміну правил Ради Європи із поверненням Росії до ПАРЄ

П'ятниця, 5 квітня 2019, 12:56

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд запропонував змінити правила Ради Європи для того, щоб повернути російську делегацію до ПАРЄ.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на річний звіт Ягланда, оприлюднений у п’ятницю.

У своєму звіті генсек підтвердив, що Російська Федерація порушує статут РЄ. Вона не сплачує свій внесок до бюджету Ради Європи, але продовжує в повній мірі брати участь у міжурядовій роботі організації. До червня 2019 року мине вже два роки з того часу, як РФ не платить грошей. 

Азовська сесія ПАРЄ: чим важливе для України нове рішення зі Страсбурга

"Це підриває повагу до наших загальних правил", - заявляє Ягланд.

Тому Ягланд пропонує домовитись про чотири принципи, які б, за його словами, підкреслювали як права, так і обов’язки всіх держав членів РЄ.

Зокрема, він пропонує, щоб повна участь в двох уставних органах РЄ – Комітеті міністрів та ПАРЄ – була не можливістю, а обов’язком країн-членів.

Також Ягланд хоче, щоб кожна країна-член мали однакові права на участь в органах РЄ і були повністю представлені в двох уставних органах, якщо до країни не застосовуються статті 7 та 8 статуту. Саме ці статті регулюють позбавлення права голосу делегації. 

Також Ягланд наполягає, що всі держави-члени РЄ зобов'язані сумлінно співпрацювати з усіма органами і установами Ради Європи та своєчасно сплачувати свій фінансовий внесок.

ПАРЄ змінила внутрішні правила, позбавивши українців місць в комітетах

"Такий підхід - вірний шлях вперед. Це не означатиме прийняття незаконної анексії Криму. Швидше це було б визнанням загальноєвропейського характеру Ради Європи та його місії по захисту прав людей всюди на нашому континенті", - наполягає генсек Ради Європи.

Як відомо, зараз у Страсбурзі триває дискусія про те, що робити з Росією, яка перебуває під санкційним тиском у ПАРЄ та повністю зупинила сплату внесків до бюджету Ради Європи, вимагаючи повністю скасувати санкційний механізм. Внесок РФ становить приблизно 33 млн євро, або 7% від бюджету організації.

На минулій сесії ПАРЄ у січні Ягланд офіційно ініціював роботу над змінами до статуту Ради Європи задля того, щоби вирішити кризу з участю Росії у роботі РЄ та з російськими неплатежами.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.