Міністри ЄС вимагають від фельдмаршала Хафтара зупинити наступ у Лівії

Понеділок, 8 квітня 2019, 10:55

Міністри закордонних справ ЄС закликали фельдмаршала Халіфа Хафтара, який командує Національною армією Лівії, зупинити наступ в країні. Це питання обговорять знову на Раді міністрів у понеділок, 8 квітня.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Euractiv.

Минулого тижня армія Хафтара почала наступ на Триполі і взяла під контроль низку населених пунктів. Кілька європейських міністрів закликали Хафтара відмовитися від будь-яких подальших бойових дій, заявивши, що це може зруйнувати мирний процес, підтриманий ООН.

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан описав операції в Тріполі як "несвоєчасні ініціативи", які могли б додатково дестабілізувати Лівію. "У Лівії існує фундаментальний принцип. Не буде військової перемоги. Рішення можна досягнути лише політичним шляхом", - додав він.

Він сказав, що Франція та Італія, дві європейські держави, що мають найбільший вплив у Північній Африці, мають спільну позицію. "Важливо, щоб уся міжнародна спільнота дотримувалися тієї ж лінії", - додав Ле Дріан.

Віце-прем'єр Італії: Франція не зацікавлена у стабілізації Лівії

Міністр закордонних справ Італії Енцо Моаверо Міланесі сказав, що заява G7, яка також була повторена Радою Безпеки ООН, показала, що міжнародне співтовариство не готове толерувати воєнні дії.

"Ми вважаємо, що воєнні ініціативи не є найкращими для сприяння мирному розвитку в Лівії і конструктивному шляху для стабілізації країни", - сказав він.

Після повалення режиму Муаммара Каддафі в 2011 році в Лівії встановилося двовладдя. Тріполі і захід країни перебувають під контролем уряду національної єдності, який підтримує ООН.

Схід і частково південь Лівії контролює обрана в 2014 році палата представників ("уряд в Тобруці"), яку підтримує Хафтар і його армія. Хафтар раніше неодноразово бував у Москві і зустрічався з російськими військовими.

За даними британських ЗМІ, Путін хоче використати Лівію як "стратегічний бастіон" у боротьбі із Заходом, зробити з країни свою "ракетну базу". Вважається, що головна мета Москви полягає в тому, щоб взяти контроль над цією країною Північної Африки, через яку проходить найбільший незаконний міграційний шлях до Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.