Британія закликала союзників не надсилати двозначних сигналів щодо Лівії

Понеділок, 8 квітня 2019, 15:36

Велика Британія закликає всіх партнерів зробити однозначні заяви щодо ситуації в Лівії.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Велика Британія закликає всіх партнерів надіслати недвозначні сигнали щодо ситуації в Лівії. Консенсус від європейських міністрів закордонних справ сьогодні: немає військового рішення; процес ООН повинен тривати", - заявив міністр закордонних справ Британії Джеремі Хант.

Його заява стосується насамперед Франції, яка раніше надавала підтримку лівійському фельдмаршалу Халіфу Хафтару. Минулого тижня Національна армія Лівії під проводом Хафтара почала наступ на Триполі і взяла під контроль низку населених пунктів. 

Британія хоче, щоб Франція не робила загальних заяв, закликаючи обидві сторони конфлікту до перемир'я, а безпосередньо засудила дії Хафтара. 

У Франції стверджують, що не отримували завчасного попередження про наступ на столицю Лівії фельдмаршала Халіфа Хафтара, і не намагаються таємно підірвати мирний процес у країні.

Після повалення режиму Муаммара Каддафі в 2011 році в Лівії встановилося двовладдя. Тріполі і захід країни перебувають під контролем уряду національної єдності, який підтримує ООН. Схід і частково південь Лівії контролює обрана в 2014 році палата представників ("уряд в Тобруці"), яку підтримують Хафтар і його армія.

Віце-прем'єр Італії Маттео Сальвіні заявляв, що Франція не зацікавлена ​​в стабілізації ситуації в Лівії, ймовірно, тому, що вона має нафтові інтереси, які протилежні інтересам Італії.

Хафтар раніше неодноразово бував у Москві і зустрічався з російськими військовими.  

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: