Чехія скасувала внесок на військові поховання в РФ і збільшила суму для України

Вівторок, 9 квітня 2019, 11:48

Чеський уряд цьогоріч не робитиме внеску на утримання чеських військових поховань в Росії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на ČTK.

Як заявив Якуб Файнор з відділу преси Міністерства оборони, відповідне рішення ухвалене тому, що Росія вже довгий час нехтує збереженням могил чехословацьких легіонерів.

Загальну суму грошей, яку потратять на чеські військові поховання за кордоном, збільшили з чотирьох до п'яти мільйонів крон, але її розділять між іншими країнами, які утримують військові поховання і пам'ятники чеським ветеранам війни.

"Згідно з рішенням комісії, російська сторона повинна була отримати пожертву в розмірі 1,5 млн крон, але через негативне ставлення до відновлення чеських військових могил в Росії, Міністерство оборони запропонувало розділити цю суму між іншими заявниками", - сказав Файнор.

Посла РФ у Празі вдруге за два тижні викликали до МЗС Чехії

За його словами, ці кошти розподілять між Україною і Словаччиною. Київ загалом отримає 3 млн, Братислава - 1,9 млн. Ще 100 тисяч спрямують до Франції.

Російська сторона раніше скасувала свою участь у засіданні з чехами, яке мало стосуватися могил військових, і пояснила це встановленням роз'яснювальних табличок біля пам'ятника радянському маршалу Конєву у Празі. Також відомо про низку випадків вандалізму щодо могил радянських солдатів у Чехії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: