Лідер правих Естонії: якщо ми продовжимо завозити українців, то скоро будемо в меншості

Вівторок, 9 квітня 2019, 12:32

Лідер Консервативної народної партії Естонії (EKRE) Мартін Хельме заявив, що естономовні можуть опинитися в меншості в своїй країні, якщо не скоротити потік трудової імміграції з України.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Ärieht.

Хельме запитали, чому він раніше ототожнив українських трудових мігрантів з біженцями словами: "Як це у нас немає біженців, адже у нас 20 тисяч українців?"

"Ну, це ж імміграція. Може, дійсно, проскочило слово біженець, але ми завжди говорили про імміграцію, як легальну, так і нелегальну. І остання в Естонії була вибухоподібною. Сильнішою, ніж перед розпадом СРСР за часів Карла Вайно! Якщо ми нічого не зробимо, то як нація опинимося в меншості на своїй батьківщині вже через кілька років", - відповів Хельме.

За його словами, якщо підприємствам з браком робочої сили не вдається знайти працівника з естонським паспортом, то вони повинні не залучати працівників з третіх країн, а пропонувати естонцям вищу зарплату.

Українці лідирують серед мігрантів в Естонії

"Прибуток підприємця не може стояти вище суспільних інтересів. І по суті я не погоджуся з тим підприємцем, який каже, що йому не знайти працівників. Отже, його бізнес-модель не вірна, адже він шукає дешевого працівника. Якщо естонець не йде на будівництво за середню зарплату, то ти повинен платити більше! Якщо ми будемо контролювати тему тимчасової і орендної робочої сили і по суті позбавимо підприємства можливості використовувати рабську працю, то вони будуть змушені відшукати тих працюючих в Фінляндії естонців і запропонувати гідну зарплату, яка і поверне їх назад", - вважає політик.

"І чому тільки з Фінляндії? У нас в ЄС вільне пересування робочої сили. В Іспанії рівень безробіття дуже високий, але звідти ніхто не привозить нам людей, які не володіють мовою, на будмайданчик. Будь ласка, наймайте собі працівників на єдиному європейському ринку, але привозити їх десятками тисяч з різних третіх країн неприйнятно", - додав він.

Кількість зареєстрованих в Естонії працівників з України за рік зросла вдвічі

"У випадку з Україною ми не можемо закривати очі на той факт, що багато хто з них - росіяни зі сходу України, російськомовна спільнота. У нас тут і так дуже багато російськомовних, і якщо ми продовжимо завозити їх, то як естонці скоро опинимося в меншості. Це - не окей, і мене не цікавить, що вести бізнес по-іншому не виходить!" - наголосив Хельме.

Нагадаємо, EKRE посилила свої позиції на виборах у березні і увійде до нової парламентської коаліції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: