"План Маршалла для України" поки нереалістичний - посол Канади

Вівторок, 14 травня 2019, 14:59

Посол Канади в Україні Роман Ващук вважає, що ідею так званого "плану Маршалла для України" поки неможливо реалізувати.

Про це посол сказав в інтерв’ю "Європейській правді".

"В тій формі, в якій про це досі говорили – думаю, що не зовсім. Але є елемент у плануванні цієї конференції (Конференція з питань реформ у Торонто, - ред.), де ми спробуємо синхронізувати підходи держав-донорів і міжнародних фінансових організацій, щоб якось вивільнити ті кошти, які були колись призначені для проектів в Україні, але протягом останніх років заморожені, з різних причин – часом з української сторони, часом з міжнародної", - сказав Ващук.

Він підкреслив, що у потенційних партнерів бракує впевненості, що кошти зможуть бути використані не тільки за призначенням, а що взагалі існують інституції і установи, здатні їх повністю засвоїти.

"А отже, зараз Україна має показати здатність використати значні міжнародні фонди. Саме для цього ми хочемо створити приклади їх розмороження і використання", - сказав посол.

Ващук порадив обрати громадяноцентричний підхід у виборі напрямку реформ радше, ніж інституційний чи політичний.

"Я зрозумів голос виборців таким чином: важливо, щоб ми говорили не про абстрактні реформи і не бюрократичними назвами на кшталт good governance тощо – хоча їх так люблять дипломати, закордонні уряди та міжнародні фінансові установи. Замість цього реформи та ініціативи варто оцінювати з точки зору громадянина – як вони впливають на життя людини?", - сказав він.

Читайте також: "Реформи заради інвестицій: ЄК починає впроваджувати "план Маршалла для України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.