Іран офіційно призупинив виконання частини зобов'язань за ядерною угодою

Середа, 15 травня 2019, 10:30

Іран з середи, 15 травня, офіційно призупинив виконання частини своїх зобов'язань за умовами міжнародної ядерної угоди 2015 року, з якої рік тому вийшли США.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на іранське агентство ISNA, що опублікувало заяву представника Агентства з атомної енергетики країни.

За його словами, рішення про призупинення деяких зобов'язань, ухвалене Вищою радою національної безпеки Ірану, почало діяти офіційно.

Британія про ситуацію з Іраном: є ризик, що конфлікт почнеться випадково

Представник агентства також зазначив, що Тегеран, як і попереджав, може відновити роботи зі збагачення урану і припинити заходи з модернізації реактора на важкій воді в Араку, якщо протягом 60 днів учасники угоди не виконають її вимоги.

"Протягом кількох днів громадськості буде проінформовано про зроблені кроки. Ми також оголосимо про плани щодо допуску представників медіа на об'єкти в Араку і Натанзі", - сказав співрозмовник, не називаючи свого імені.

Нагадаєм, про ухвалене Вищою радою нацбезпеки Ірану рішення призупинити виконання частини зобов'язань в рамках Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) стало відомо 8 травня.

ЄС закликав Іран поважати ядерну угоду і шкодує через санкції США

Президент Ірану Хассан Рухані направив листи з відповідним рішенням усім державам-підписантам угоди і заявив про готовність продовжити консультації на всіх рівнях. Іран звинувачує США у тому, що після виходу з угоди вони неодноразово вводили "односторонні і незаконні санкції".

Як відомо, минулоріч Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Франція, Велика Британія і Німеччина, європейські країни, які підписали ядерну угоду, кажуть, що роблять все можливе, щоб підтримати Іран, об'єднуючи ініціативи, щоб допомогти економіці країни, незважаючи на жорсткі санкції США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.