Інтеграція України до енергоринку ЄС: уряд схвалив важливий законопроект

Середа, 15 травня 2019, 13:31

Кабінет міністрів на засіданні у середу схвалив проект закону про ратифікацію рішення Ради асоціації Україна-ЄС про внесення змін і доповнень до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на УНІАН.

Відповідне рішення буде поштовхом до подальшого реформування енергетичного ринку України.

ЄС визнав прагнення України інтегруватися в європейський енергоринок

За словами віце-прем'єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна вперше ухвалює подібне рішення.

За її словами,  сама процедура передбачає кілька етапів: затвердження урядом, подача на ратифікацію в парламент і ініціювання письмової процедури затвердження рішення між Україною та Європейським Союзом в тижневий термін після ратифікації Верховною радою.

"Цей додаток 27 до Угоди про асоціацію стосується енергетичного сектору та всіх енергетичних ринків. Це для нас означає вихід на новий рівень взаємовідносин з Європейським Союзом у сфері енергетики, оскільки це передбачає взаємні зобов'язання сторін", - сказала вона.

Уряд планує подати законопроект про ратифікацію енергетичного додатка до Угоди про асоціацію

При цьому віце-прем'єр додала, що Україна утримуватиметься від ухвалення нормативних актів, які суперечать правилам ЄС.

Європейська комісія зі свого боку буде оцінювати сумісність законодавчих актів і давати рекомендації, з метою досягнення повної інтеграції енергетичних ринків України та ЄС.

Як повідомив на засіданні уряду прем'єр-міністр України Володимир Гройсман, сьогодні ухвалений документ буде передано до Верховної ради для ратифікації.

Нагадаємо, на 5-му засіданні Ради асоціації Україна-ЄС в грудні Євросоюз та Україна домовилися оновити Угоду про асоціацію для інтеграції українського енергетичного ринку з ринком ЄС.

На зустрічі сторони узгодили додаток до Угоди, який встановлює перелік загальноєвропейських правил функціонування ринку енергетики, які Україна береться впровадити у власне законодавство.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.