Президентку Естонії розгнівав жест "білого супремасизму" на фото з Ле Пен

Четвер, 16 травня 2019, 11:27

Погляди деяких парламентарів на "білий супремасизм" не відображають погляди естонського народу, наголосила президент Керсті Кальюлайд після того, як популістські депутати фотографувалися поруч із лідеркою французьких ультраправих Марін ле Пен.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Кальюлайд висловила зауваження після того, як Марін Ле Пен сфотографувалася з Рубеном Каалепом з Консервативної народної партії Естонії (EKRE), який на знімку демонструє жест "ОК" , відомий своєю асоціацією з теорією домінування білої раси.

"Я щойно прийняла кількох членів парламенту і я сказала їм, що я тепер буду змушена пояснювати їхні дурні кроки", - заявила Калюлайд.

"Я також розмовляю з міністрами, які прийшли від цієї партії, і наше спільне розуміння полягає в тому, що ви не можете функціонувати належним чином у міжнародному глобальному суспільстві, якщо ви продовжуєте дратувати людей", - сказала вона. "Це не погляди, які ми поділяємо в Естонії".

Зі свого боку, Ле Пен намагалася дистанціюватися від асоціації, яку має символ. Вона заявила журналістам, що вона попросила Facebook видалити фото.

"Я була на селфі за його проханням, даючи сигнал, що для мене це означає "ОК", - сказала Ле Пен агентству AFP. "Мені пізніше сказали, що це може мати альтернативний сенс".

Лідер правих Естонії: якщо ми продовжимо завозити українців, то скоро будемо в меншості

"Я ніколи не чула про другий сенс цього тривіального жесту", - додала вона.

На нещодавній церемонії принесення присяги міністрами уряду ЕКРЕ два найбільш відомі члени, лідер Март Хельме та його син Мартін Хельме, показали той самий жест. Хельме-молодший заявляв, що хоче зберегти свою країну "білою". Жест також використовував терорист, що вбив в Новій Зеландії 50 осіб. 

Націонал-консервативна партія EKRE, яку очолює Хельме-старший, за підсумками парламентських виборів в Естонії посіла третє місце та увійшла до складу новоствореного уряду.

Марін Ле Пен прибула до Естонії в понеділок, 13 травня  для переговорів з EKRE щодо формування фракції у Європейському парламенті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.