МЗС Угорщини сподівається, що Зеленський змінить закон про українську мову

П'ятниця, 17 травня 2019, 08:18

Міністерство закордонних справ Угорщини заявило, що новий закон про українську мову суперечить міжнародним зобов'язанням України та висловило сподівання, що новообраний президент Зеленський вирішить цю проблему.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в опублікованій у четвер заяві на сайті угорського уряду.

МЗС Угорщини стверджує, що новий закон суперечить міжнародним зобов'язанням України та порушує права національних громад, позбавляючи їх існуючих прав на використання мови.

Клімкін щодо закону про мову: Угорщина свідомо вибрала лінію на конфронтацію

Міністерство підкреслило, що закон про мову є в дусі Порошенка, який вже йде з посади. Угорські дипломати заявили, що вони вірять новообраному президенту Володимиру Зеленському, якого було обрано "переважною більшістю", й у те, що він зможе вирішити питання, які торкаються угорської національної меншини.

"Ми зацікавлені в збалансованих і дружніх відносинах між Угорщиною та Україною, і ми сподіваємося, що обраний президент України буде відкритий для цього", - йдеться у заяві угорського МЗС.

Освітній конфлікт з Угорщиною: Рада ухвалила зміни, про які просила "Венеціанка"

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав неприйнятним ухвалений Верховною радою закон про мову та поклав надії на Зеленського.

Нагадаємо, закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної", який сьогодні ухвалила Верховна рада, містить рекомендації Венеціанської комісії щодо врахування інтересів національних меншин відповідно до міжнародних зобов’язань України.

Як відомо, Угорщина також незадоволена ухваленим законом про освіту і звинуватила Україну в недотриманні прав меншин та оголосила про блокаду європейських та євроатлантичних прагнень України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.