Віце-канцлер Австрії подав у відставку через скандальне відео з "багатою росіянкою"

Субота, 18 травня 2019, 13:40

Віце-канцлер Австрії, глава ультраправої Партії свободи Гайнц-Крістіан Штрахе подав у відставку на тлі скандалу, спричиненого появою відеозапису, на якому він пропонує "багатій росіянці" вигідні державні контракти в обмін на підтримку на виборах.

Про це Штрахе заявив на спеціальній прес-конференції у суботу, повідомляє "Європейська правда".

За його словами, він подав канцлеру Себастьяну Курцу заяву про відставку, і той її задовільнив. Крім того Штрахе подав у відставку і з посади голови Австрійської партії свободи.

"Моя особа не має стати причиною падіння цього уряду" - заявив він і наголосив, що Австрійська партія свободи має і надалі лишатися при владі.

Коментуючи відео, він заявив, що став "жертвою політичної розправи". На його думку, за цим відео стоять спецслужби кількох країн, однак він не навів жодного доказу.

За словами Штрахе, з жінкою на відео він зустрівся під час відпустки і ніколи більше не бачив її і не отримував від неї коштів на партійні рахунки.

Він назвав сцени на відео "п’яною історією", а свою поведінку охарактеризував як позерство, оскільки він хотів справити враження на привабливу жінку. Свої заяви він назвав "катастрофічними з точки зору тверезої людини". У зв’язку з цим він вибачився перед своєю дружиною.

Очікується, що канцлер Австрії виступить зі зверненням у суботу о 14.00 за місцевим часом.

Раніше, за повідомленнями ЗМІ, він заявив, що не хоче далі працювати разом зі Штрахе в уряді. Висловлювалася також думка, що наступним віце-канцлером стане Норберт Гофер. Крім того, окремі політики в Австрійській народній партії закликали до дострокових виборів.

Нагадаємо, напередодні німецькі видання Süddeutsche Zeitung і Spiegel оприлюднили відеозаписи зустрічі, яка відбулася в липні 2017 року на Ібіці. Штрахе зустрічався з росіянкою Альоною Макаровою, племінницею олігарха з оточення Путіна. Вона нібито планувала інвестувати не зовсім легальні кошти в Австрії, в тому числі обговорювалося придбання нею австрійського видання Kronen Zeitung, де вона пропонувала просувати лінію Австрійської партії свободи, щоб привести її до перемоги на виборах.

Під час зустрічі, яка тривала майже 7 годин, Штрахе в обмін на російську підтримку зробив співрозмовниці кілька сумнівних пропозицій. Зокрема, пропонував їй вигідні державні контакти у разі участі своєї партії в роботі уряду.

Читайте також - "Ібіца, росіянка та тінь Фірташа: як 7 годин відео знищили ультраправих Австрії"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.