У представництві ЄС розповіли, якою бачать реформу СБУ

Четвер, 23 травня 2019, 11:05

У представництві Євросоюзу в Україні вважають, що функції Служби безпеки України повинні бути обмежені контррозвідкою, контртероризмом і захистом державної таємниці.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна".

Виступаючи на зустрічі парламентсько-громадянської платформи в четвер у Києві, заступниця глави представництва ЄС в Україні Анніка Вайдеманн підкреслила: якщо СБУ має намір посилити співпрацю з міжнародними партнерами, дуже важливо підвищити рівень довіри на міжнародному рівні і всередині країни.

Представництво НАТО: Україні не варто відкладати реформу СБУ

Вона зазначила, що відсутність реформ в СБУ перешкоджає зміцненню довіри і подальшої інтеграції України в західні країни, в зв'язку з чим реформу спецслужби, на її думку, необхідно реалізовувати в найкоротші терміни.

"Функції СБУ повинні бути обмежені контррозвідкою, контртероризмом і захистом державної таємниці. Водночас СБУ повинна позбутися функцій в сфері боротьби з економічною та організованою злочинністю", - констатувала заступниця голови представництва ЄС.

Глава місії ЄС: Без реформи СБУ не буде просування України ні до Євросоюзу, ні до НАТО

Крім того, вона висловила надію, що новий президент і майбутній склад Верховної ради продовжать реформування судового і правоохоронного сектора, яке проводилося в останні роки.

Зокрема, за її словами, необхідно удосконалити систему добору суддів та введення ефективних критеріїв оцінки їх доброчесності. Вайдеманн зазначила, що повноцінне реформування повинно торкнутися і органів прокуратури.

Як повідомлялося, у НАТО очікують, що Україна продовжить реформувати безпековий сектор та встановлювати за ним громадський контроль.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.