Румуни на референдумі висловилися проти послаблення антикорупційних законів

Понеділок, 27 травня 2019, 12:39

Громадяни Румунії висловилися проти того, щоб уряд міг пропонувати помилування і амністію у справах про корупцію.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Президент Клаус Йоганніс скликав референдум щодо суперечливих реформ, запропонованих правлячою Соціал-демократичної партією, і заявив, що румуни висловилися проти них.

"Референдум досяг успіху. Дякую румунам. Це чітке голосування за правильну політику, за справжню справедливість. Жоден політик не може ігнорувати ваше чітке голосування за незалежну судову систему", - сказав він.

На референдум румунів питали, чи необходно заборонити уряду змінювати судове законодавство, використовуючи надзвичайні укази, і чи має бути національна заборона на амністію і помилування за злочини, пов'язані з корупцією.

Румуни штурмували посольство у Гаазі через великі черги на виборах до Європарламенту

Більше 80% виборців заявили, що погоджуються з забороною. Явка виборців становила 41%, що перевищує 30-відсотковий поріг, необхідний для того, щоб референдум був чинним.

Однак, референдум має лише консультативний характер, і поки невідомо, як на нього відрегують соціал-демократи, які в неділю також програли вибори в Європарламент.

Нагадаємо, 24 квітня нижня палата парламенту Румунії схвалила зміни до кримінального кодексу, які можуть закрити кілька поточних справ про корупцію на високому рівні.

У Європейській комісії критикують Румунію за відсутність прогресу у проведенні судової реформи, спробах проштовхнути правові зміни, які послаблюють незалежність судової влади, та допомогти політикам, звинуваченим у корупції.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.