ЗМІ: скандальна зустріч екс-віце-канцлера Австрії з росіянкою була інсценована

Понеділок, 27 травня 2019, 15:32

Австрійська преса оприлюднила деталі зйомок і зливу пресі скандального відео з колишнім віце-канцлером Австрії Гайнцом-Крістіаном Штрахе, що призвело до розвалу коаліції та дострокових виборів в Австрії.

Як повідомляє "Європейська правда", про це написав австрійський таблоїд Kronen Zeitung.

З публікації видання випливає, що зустріч нібито росіянки, ймовірної племінниці російського олігарха, з лідером австрійських ультраправих Штрахе на Ібіці у 2017 році була детально спланованим спектаклем, який організували четверо осіб.

Екс-віце-канцлер Австрії поскаржився в прокуратуру на причетних до скандального відео

Ці четверо – адвокат з Відня, детектив та двоє експертів з питань безпеки, які спеціалізуються на промисловому шпигунстві. Їхнім мотивом начебто була особиста помста Штрахе та несприйняття політики ультраправої Партії свободи. Квартет володів інформацією про особисте життя політика від його колишнього охоронця, й таким чином їм вдалося спланувати складну відеопастку.

"Племінницею" російського олігарха виявилась боснійська студентка, яку, за даними видання, підібрали так, щоб вона відповідала смакам австрійського політика. Повідомляється, що дівчина знає чотири мови, у тому числі ідеально розмовляє російською. Вона вивчає сільськогосподарські науки в Боснії.  За один день акторської гри їй платили нібито від 6 до 7 тисяч євро.

Зустріч запланували на перевіреній віллі на Ібіці, яку вже використовували для таємних операцій.

Планування і проведення афери коштувало її творцям 400 тисяч євро. Спершу вони пропонували партіям та великому будівельному концерну придбати відео за 1,5 млн євро, але ті відмовилися.

Урядова криза в Австрії: парламент розгляне вотум недовіри уряду

У 2019 році в гру вступило неназване німецьке товариство, яке має рахунки в якійсь із податкових гаваней. Той факт, що до покупки відео причетна німецька арт-група "Центр політичної краси", категорично заперечується.

У підсумку відео було куплене товариством за 600 тисяч євро. Кошти виплатили золотими монетами крюгерранд. Після цього сім фрагментів відео були передані німецьким виданням Spiegel та SZ.

Наразі інших джерел, які б підтвердили версію видання Kronen Zeitung про сплановану пастку, немає.

Нагадаємо, оприлюднення відео призвело до політичної кризи в Австрії. 19 травня було оголошено про проведення дострокових виборів у вересні через розпад урядової коаліції. Точна дата виборів поки невідома.

Читайте також: "Ібіца, росіянка та тінь Фірташа: як 7 годин відео знищили ультраправих в уряді Австрії".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.