Лідери ЄС у Брюсселі обговорять результати виборів до Європарламенту

Вівторок, 28 травня 2019, 08:04

Глави держав і урядів ЄС зустрінуться на саміті 28 травня в Брюсселі, щоб обговорити підсумки виборів до Європарламенту і почати процес висунення кандидатів на посади керівників інституцій ЄС.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в заяві на сайті Ради ЄС.

"Природно, цей процес буде слідувати правилам, встановленим в договорах. Він повинен відображати географічний баланс, а також демографію, щоб як великі, так і маленькі країни були представлені на найвищих позиціях в ЄС", - заявив президент Ради ЄС Дональд Туск.

Лідери ЄС обговорять призначення кандидатів на посади президента Єврокомісії, глави Ради ЄС, високого представника ЄС із закордонних справ, голови Європейського центрального банку.

Передбачається, що президена Єврокомісії визначать по системі Spitzenkandidat (єдиний кандидат), яка використовувалася тільки один раз раніше при виборі Жана-Клода Юнкера в 2014 році. Вона передбачає, що Рада ЄС висуває кандидатуру від партії, яка отримає більше місць на виборах в Європарламент.

Явка на виборах в Європарламент встановила 25-річний рекорд

Найбільше голосів набрала Європейська народна партія, другим став "Прогресивний альянс соціалістів і демократів". Вони зберегли за собою найбільші фракції в парламенті, але втратили голоси, необхідні, щоб контролювати більшість у Європарламенті.

Єдиним кандидатом від ЄНП є німець Манфред Вебер, однак, його підтримують не всі країни.

Президент Франції Еммануель Макрон недавно запропонував кандидатуру головного переговірника ЄС по Brexit Мішеля Барньє.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.