ЄС готує санкційну процедуру проти Італії через надмірні борги

Вівторок, 28 травня 2019, 12:46

Європейська комісія готується почати нову процедуру надмірного дефіциту щодо Італії, у відповідь на недостатні зусилля уряду з контролю над державними витратами в країні.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

Офіційний представник ЄС підтвердив, що в найближчі кілька днів Комісія направить в Рим лист, повідомивши про свій намір підготувати доповідь на основі статті 126.3 договору ЄС.

Такий звіт є першим кроком у процедурі надмірного дефіциту. Він оцінює відповідність Італії критеріям заборгованості Пакту стабільності і зростання.

Лист може бути відправлений наступної середи, коли Комісія опублікує свої економічні та фіскальні рекомендації для країн-членів ЄС.

Процедура порушення може спричинити  штраф в розмірі до 3,4 млрд. євро для Італії (0,2% ВВП країни). Для застосування санкції буде потрібне схвалення міністрів фінансів країн ЄС.

Пакт стабільності і зростання обмежує державний борг держав-членів до 60% ВВП і встановлює фіскальний шлях для його скорочення в разі порушення порогу.

Однак італійська коаліція на чолі з антисистемним "Рухом 5 зірок" і правою партією "Ліга" проігнорували рекомендації Брюсселя.

За співвідношенням боргу до ВВП Італія знаходиться на другому місці після Греції (у 2020 році очікується 135,2% ВВП). Згідно з прогнозами Комісії, в 2019 році зростання її економіки складе всього 0,1%, а в 2020 році - 0,7%.

Єврокомісія не вперше готує такий звіт по Італії. У жовтні минулого року Комісія направила перше повідомлення в Рим після того, як уряд не зробив жодних зусиль зі скорочення держборгу країни в проекті бюджету на 2019 рік.

В результаті Комісія опублікувала звіт 21 листопада і була готова почати процедуру надмірного дефіциту. Проте, Брюссель дійшов згоди з італійської коаліцією в грудні, після того як Рим відклав деякі плани витрат.

Але в підсумку італійський уряд продовжував вливати в економіку все більше державних грошей, що, як очікується, призведе до збільшення дефіциту вище порога в 3% в 2020 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.