Президент Чехії заявив, що "Північний потік-2" вигідний його країні

Вівторок, 28 травня 2019, 17:11

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що газопровід "Північний потік-2" відповідає економічним інтересам Чехії, і розкритикував США за втручання у реалізацію проекту.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Lidovky.

У Німеччині виступили проти санкцій США через "Північний потік-2"

Земан заявив, що не розуміє, чому Сполучені Штати повинен турбувати "Північний потік-2". Так він відреагував на майбутнє схвалення у США закону, який передбачає санкції проти компаній та осіб, що беруть участь в будівництві газопроводу.

"Я не бачу причин, чому "старший брат" за океаном повинен казати, чи повинен газопровід служити своїй меті", - сказав Земан. За його словами, Німеччина і Росія домовилися про проект, а іншим немає чого коментувати.

Він також зауважив, що Чехія бідна на енергетичну сировину та змушена імпортувати газ.

Єврокомісію лякають газом: чи зможе "Північний потік-2" оскаржити нові правила ЄС

"У нас є два варіанти - або імпортувати зріджений природний газ з-за кордону, або імпортувати його з іншого боку земної кулі в незрідженому вигляді. Проблема в тому, що зріджений газ щонайменше на 30% дорожчий… Різниця в ціні занадто велика, щоб її ігнорувати", - сказав Земан.

Нагадаємо, міністр енергетики США Рік Перрі раніше анонсував ухвалення законопроекту про санкції проти компаній-учасниць проекту "Північний потік-2" у "не дуже віддаленому майбутньому".

Проти проекту газопроводу "Північний потік-2" виступають США, кілька країн Східної Європи, Скандинавії та Балтики. Вони побоюються, що газогін збільшить залежність Європейського Союзу від російського газу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.