Комітет ПАРЄ закликав Росію відновити розслідування вбивства Нємцова

Вівторок, 28 травня 2019, 19:54

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з юридичних питань і прав людини у вівторок закликав російську владу відновити розслідування вбивства російського опозиційного політика Бориса Нємцова.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в повідомленні, опублікованому на сайті організації.

Комітет, схваливши доповідь литовця Емануеліса Зінгеріса на зустрічі в Парижі, дійшов до висновку, що "не всі відповідні аспекти справи були розглянуті і повна правда не була розкрита".

Росія офіційно заплатить по 6000 євро підозрюваним у вбивстві Нємцова

Зокрема, у доповіді стверджується, що російське слідство було нездатним ідентифікувати і знайти можливі відеодокази, в тому числі від ФСБ, яка відповідає за безпеку Кремля.

Також російські слідчі не змогли допитати можливих свідків, у тому числі тих, які були на мосту під час стрілянини, а також водіїв авто, що проїжджали біля місця вбивства. У судово-медичній експертизі куль та гільз, а також поранень на тілі Нємцова були виявлені порушення і невідповідності, стверджується у доповіді.

Також у ПАРЄ підкреслили "суттєві невідповідності і суперечності" у показах основних свідків.

У Держдумі РФ звинуватили Європарламент у "пафосних істериках" через резолюцію щодо Нємцова

У доповіді також сказано, що двоє з причетних до вбивства чоловіків, стрілок Заур Дадаєв і водій чеченської армії Руслан Мухудінов, були "тісно пов'язані з вищим військовим керівництвом і політичною владою в Чечні".

Ухвалену комітетом доповідь обговорять на пленарному засіданні Асамблеї 27 червня в Страсбурзі.

Борис Нємцов був убитий на Великому Москворецькому мосту в центрі Москви пізно увечері 27 лютого 2015 року. У справі про вбивство засуджено п'ятьох уродженців Чечні, які були визнані винними в скоєнні злочину. Замовника вбивства не встановлено.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.