Єврокомісія зробила крок до покарання Італії за надмірні борги

Середа, 29 травня 2019, 18:42

Європейська комісія у середу надіслала італійському уряду лист з проханням пояснити становище із погіршення державних фінансів – цей крок комісії готує підгрунтя для нової суперечки Брюсселя із євроскептичною коаліцією в Римі.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Європейський центробанк попередив Італію через державний борг

Лист, підписаний єврокомісарами Валдісом Домбровскісом і П'єром Московісі, було надіслано на наступний день після того, як віце-прем'єр Італії Маттео Сальвіні назвав фіскальні правила ЄС застарілими і закликав Європейський центробанк гарантувати борг країн єврозони.

Звертаючись до правил, які Сальвіні хоче змінити, Єврокоміся просить Італію пояснити, чому у минулому році її величезний борг зріс, а не впав, як цього вимагалось.

Італії загрожує штраф на 3,5 млрд євро через величезний держборг

Якщо Рим не надасть до п'ятниці достатніх пояснень зростаючої заборгованості або не погодиться з тим, що він повинен обмежити свої видатки в цьому році, Єврокомісія, вірогідно, наступного тижня почне дисциплінарні заходи щодо Італії.

Лист ЄС є юридично зобов'язуючим за правилами Євросоюзу. Його адресують, якщо країни-члени не дотримуються погоджених фіскальних цілей. За вимогами ЄС загальний дефіцит бюджету не повинен перевищувати 3% від ВВП, а борг не має бути вищим за 60%.

Аналогічні листи були відправлені Франції, Бельгії та Кіпру. Кожна країна буде оцінюватися індивідуально. Ситуація в Італії є найбільш складною, а її покарання може спричинити  штраф у розмірі до 3,4 млрд євро. Розмір державного боргу Італії становить 132% ВВП.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: