Скандал в ЄНП: Орбан не підтримає кандидата на посаду президента Єврокомісії

Вівторок, 7 травня 2019, 16:39

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан відмовився підтримувати Манфреда Вебера, який є кандидатом Європейської народної партії на пост президента Єврокомісії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Орбан розкритикував обіцянку Вебера не погоджуватися на посаду президента Єврокомісії, якщо його успіх залежатиме від підтримки правлячої партії Угорщини "Фідес".

Вебер є провідним кандидатом ЄНП, яка в березні відсторонила "Фідес" через проблеми з верховенством закону в Угорщині. Орбан, чия партія має тісні зв'язки з баварським Християнським соціальним союзом Вебера, спочатку підтримав кандидатуру німця.

В кінці березня, відповідаючи на питання, що він робитиме, якщо йому знадобляться голоси "Фідес", Вебер сказав: "Я не вступлю на посаду, тому що я не хочу бути обраним крайньо правими...Я хочу ясно дати зрозуміти, що центр є домінуючою силою, а не окантовкою".

Угорський лідер заявив, що коментарі Вебера означають, що він більше не може підтримувати його кандидатуру.

"Якщо хтось ображає країну, то прем'єр-міністр цієї країни не може підтримати кандидатуру такої людини. Ми шукаємо відповідного кандидата", - сказав Орбан.

В ЄНП дали зрозуміти, що вплив Орбана перебільшений. "Манфред Вебер не був би першим президентом Комісії, обраним без голосів "Фідес", - сказав представник групи, зазначивши, що угорський лідер не голосував за Жан-Клода Юнкера в 2014 році.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.