ЄС закликав Іран поважати ядерну угоду і шкодує через санкції США

Четвер, 9 травня 2019, 12:20

Європейські країни закликали Іран, який відмовився від виконання частини зобов'язань в рамках ядерної угоди, поважати міжнародну угоду, що стримує ядерні амбіції Тегерана, та висловили жаль з приводу санкцій США.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в оприлюдненій у четвер заяві верховної представниці ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні, а також глав МЗС Франції, Німеччини та Великої Британії.

"Ми з великою стурбованістю взяли до уваги заяву, зроблену Іраном, щодо дотримання СВПД (Спільного всеосяжного плану дій)", - йдеться у заяві.

Трамп ввів нові санкції проти Ірану

Підписанти "наполегливо закликають Іран продовжувати виконувати свої зобов'язання відповідно до СВПД, як він це робив досі, і утримуватися від будь-яких кроків ескалації".

"Ми відкидаємо будь-які ультиматуми і будемо оцінювати дотримання Іраном з урахуванням виконання ним положень СВПД і Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (ДНЯЗ)", - йдеться у заяві.

У той же час європейські країни нагадують про власні тверді зобов'язання в рамках угоди, в тому числі щодо скасування санкцій в інтересах іранського народу.

США: Іран влаштував Європі ядерний шантаж

"У зв'язку з цим ми шкодуємо через відновлення санкцій з боку Сполучених Штатів після їх виходу з СВПД",  - йдеться у заяві.

"Ми сповнені рішучості і надалі докладатимемо зусиль для продовження законної торгівлі з Іраном, в тому числі із залученням європейського фінансового механізму зовнішньоторговельних розрахунків INSTEX", - йдеться в документі

Нагадаємо, 8 травня іранський уряд оголосив, що припиняє дотримуватися частини обмежень щодо своєї ядерної програми, і пригрозив посилити ядерну діяльність, якщо країни-учасниці ядерної угоди не захистять Тегеран від санкцій США.

Держсекретар США прибув до Британії на тлі іранських ядерних погроз

Як відомо, минулоріч Дональд Трамп оголосив про вихід США зі спільної угоди, укладеної 2015 року між Іраном, Сполученими Штатами, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною. Угода передбачає, зокрема, виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій.

Франція, Велика Британія і Німеччина, європейські країни, які підписали ядерну угоду, кажуть, що роблять все можливе, щоб підтримати Іран, об'єднуючи ініціативи, щоб допомогти економіці країни, незважаючи на жорсткі санкції США.

.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.