США подали офіційний запит на екстрадицію Ассанжа

Вівторок, 11 червня 2019, 08:35

Сполучені Штати подали офіційне прохання до Сполученого Королівства про екстрадицію засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на The Washington Post.

Ассанж був заарештований у квітні в Посольстві Еквадору в Лондоні, і США мали приблизно 65 днів - до середини червня - щоб надіслати в повному обсязі документи про екстрадицію. Прокурори спочатку звинувачували Ассанжа в комп'ютерному зламі, але минулого місяця додали 17 нових пунктів, зокрема суперечливі звинувачення за Законом про шпигунство за винагороду, незаконне отримання і оприлюднення засекречених документів, що мають стосунок до національної оборони.

Німецька опозиція назвала "скандалом" арешт Ассанжа

Влада Сполучених Штатів звинувачує 47-річного уродженця Австралії в змові з екс-аналітиком військової розвідки США Челсі Меннінг, яка допомогла йому отримати дані про американські операції в Іраку та Афганістані і вже була засуджена за це.

У квітні Ассанжа виселили з посольства Еквадору, де він переховувався з 2012 року. 11 квітня його негайно заарештувала британська поліція, і зараз він відбуває 50-тижневий термін в Британії за те, що в 2012 році не з’явився в суд після звільнення під заставу.

Ассанж отримав широку увагу громадськості за публікацію у WikiLeaks секретних матеріалів про участь США у війнах в Афганістані та Іраку. Він надіслав Al Jazeera, The Guardian, Der Spiegel і The New York Times близько 100 тис. секретних документів про хід війни в Афганістані. Частина документів стосується розстрілу мирних мешканців. Після публікації деяких документів вибухнув міжнародний скандал. Ассанж також заявляв, що в його розпорядженні є ще близько 15 тис. секретних документів Пентагону.

Слухання справи про екстрадицію відбудеться 12 червня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.