В Албанії ініціюють імпічмент президенту після скасування місцевих виборів

Вівторок, 11 червня 2019, 13:09

Правляча албанська Соціалістична партія вирішила розпочати процедуру імпічменту президента Іліра Мети, який, на думку соціалістів, неконституційно скасував місцеві вибори.

Про це повідомляє "Європейська правда" із посиланням на Albanian Daily News.

Процедура відсторонення президента від влади має ропочатися на парламентському засіданні в четвер. В цей день заплановані 5-годинні дебати і це питання стоїть першим в порядку денному сесії.

Соціалісти мають 74 голоси в парламенті, а для відсторонення президента потрібно щонайменше 94.

Нагадаємо, президент Албанії Ілір Мета після кількох місяців протестів заявив, що скасовує місцеві вибори, тому що проведення голосування без опозиційних партій може призвести до соціальних конфліктів і зашкодити шансам Албанії на вступ до Європейського Союзу.

Опозиційні партії бойкотували вибори, звинувачуючи уряд у тому, що на виборах у 2017 року йому вдалось перемогти завдяки скупівлі голосів виборців. У середині лютого опозиційні партії розірвали зв'язки з парламентом і склали мандати.

Прем’єр-міністр Еді Рама і лідер соціалістів заявив, що ніщо не зупинить його партію від участі у виборах 30 червня. "Четвер закінчиться резолюцією, яка закличе до відставки Мети", - анонсував він.

Європейська рада 19 червня повинна вирішити, чи має ЄС відкрити переговори про вступ з Албанією. Євродепутати закликали албанські фракції не допустити, щоб їхні конфлікти провалили процес вступу країни.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.