Комісар Ради Європи спростувала провокативну заяву РФ про її візит до Криму - Кулеба

Середа, 12 червня 2019, 10:06

Візит комісара Ради Європи з прав людини Дуні Міятович до окупованого Росією Криму наразі не погоджений.

Про це "Європейській правді" повідомив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба.

За його словами, повідомлення комісара про те, що вона планує візит, але він ще не погоджений, стало реакцією на пресреліз російського міністерства закордонних справ від 11 червня. Напередодні пресслужба МЗС Росії заявила, що "досягнуто домовленості про поїздку комісара РЄ з прав людини Міятович до Криму 7-11 жовтня цього року".

"Я хочу привернути увагу до того, що повідомлення комісара спростовує російську заяву. Візит не погоджено. Ба більше, він в принципі не може бути погоджений з Росією як державою-окупантом без досягнення відповідних домовленостей з Україною як державою, частиною якої є Крим", - заявив Кулеба.

"Нагадаю, що позиція України дуже чітка та легітимна: візити міжнародних органів до Криму мають відбуватися відповідно до українського законодавства і заїзд на територію Криму має відбуватися з території України", - підкреслив дипломат.

США закликали РФ звільнити затриманих в окупованому Криму татар

"Видається, що російська сторона у притаманній манері пішла на цю провокацію, щоб імітувати свою начебто конструктивну позицію напередодні червневої сесії ПАРЄ. У разі подання своїх повноважень російською делегацією безумовно буде ініційоване оскарження цих повноважень. Щоб виграти голосування, росіяни й надсилають "позитивні" сигнали про готовність пустити комісара до Криму", - додав Кулеба.

Нагадаємо, регламентний комітет ПАРЄ схвалив резолюцію, яка може змінити правила організації щодо запровадження санкцій стосовно делегацій. Цей крок може призвести до повернення російської делегації у ПАРЄ.

Асамблея розгляне затверджений комітетом проєкт резолюції наприкінці червня.

Читайте також: "Нуль обмежень для Росії: як та чому в ПАРЄ погодилися зняти санкції з агресора".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.