Колишній уряд Молдови ухвалив рішення, які мають сподобатися Вашингтону

Середа, 12 червня 2019, 11:45

Колишній уряд Молдови під керівництвом Павла Філіпа, який не визнає новий уряд Санду, 11 червня повідомив про два рішення, які повинні викликати схвалення у США.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на NewsMaker.

Зокрема, уряд Філіпа вирішив перенести посольство Молдови в Ізраїлі з Тель-Авіва до Єрусалима. Раніше таке рішення ухвалив Вашингтон. Офіційне відкриття посольства США в Єрусалимі відбулося 14 травня і викликало масові заворушення.

Румунія офіційно підтримала зміну влади в Молдові

Також уряд Філіпа вирішив продати владі США територію колишнього Республіканського стадіону в центрі Кишинева для будівництва нового посольства. Раніше ці плани викликали протест у населення – тисячі людей поставили свої підписи під закликом не передавати цю землю США.  

Коментуючи обидва рішення, Філіп зазначив, що кабміну доводиться діяти терміново через політичну нестабільність в країні.

Венеціанська комісія наступного тижня дасть оцінку подіям у Молдові

 "Ми змушені терміново ухвалити ці проекти через політичну нестабільність в країні, а також тому, що одна з партій, яка намагалася їх заблокувати, зараз намагається незаконно захопити владу. Це два наших зобов'язання, і ми хочемо бути впевнені, що їх виконають, незалежно від того, що станеться після дострокових виборів", - сказав Філіп.

Нагадаємо, від суботи у Молдові фактично склалося двовладдя з двома урядами і парламентською більшістю, легітимність якої попередня влада не визнає.

Детально про події у Кишиневі читайте у статті "На межі перевороту: що відбувається у Молдові та що це означає для України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.