Парламент Албанії визнав неконституційним скасування виборів президентом

Четвер, 13 червня 2019, 19:47

Парламент Албанії проголосував за резолюцію, що критикує рішення президента Іліра Мети скасувати муніципальні вибори як неконституційне.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на AP.

Мета заявив у суботу, що скасовує місцеві вибори 30 червня, заявивши, що побоюється, що голосування буде "недемократичним" без участі політичної опозиції.

У резолюції цей крок названий "абсолютно неприйнятним, таким, що виходить за рамки конституційно-правових повноважень президента".

Резолюція була ухвалена 100 голосами "за", сім депутатів проголосували проти.

В Албанії ініціюють імпічмент президенту після скасування місцевих виборів

Соціалістична партія не вказала, чи буде продовжувати домагатися імпічменту Іліра Мети. Соціалісти мають 74 голоси в парламенті, а для відсторонення президента потрібно щонайменше 94.

Прем'єр-міністр Еді Рама наполягає на тому, що муніципальні вибори пройдуть відповідно до графіка, щоб запобігти використанню політичного "шантажу" для примусу до проведення дострокових парламентських виборів.

Нагадаємо, президент Албанії Ілір Мета після кількох місяців протестів заявив, що скасовує місцеві вибори, тому що проведення голосування без опозиційних партій може призвести до соціальних конфліктів і зашкодити шансам Албанії на вступ до Європейського Союзу.

Опозиційні партії бойкотували вибори, звинувачуючи уряд у тому, що на виборах у 2017 року йому вдалось перемогти завдяки скуповуванню голосів виборців. У середині лютого опозиційні партії розірвали зв'язки з парламентом і склали мандати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.