Прокуратура Австрії почала розслідування проти ексвіцеканцлера після відеоскандалу

Четвер, 13 червня 2019, 20:12

Прокуратура Австрії у справах економічних злочинів і корупції розпочала розслідування проти колишнього віцеканцлера Гайнца Крістіана-Штрахе за підозрою у зловживанні довірою.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство APA.

Розслідування проводиться щодо самого Штрахе і щодо колишнього голови фракції Партії свободи Йогана Гуденуса, який також подав у відставку на тлі скандалу з оприлюдненням відео з нібито багатою росіянкою.

Адвокати Штрахе не коментують справу, посилаючись на таємницю слідства.

За даними ЗМІ, розслідування прокуратури стосується епізоду скандального відео, в якому Штрахе разом з Гуденусом пропонують нібито племінниці російського олігарха приховано фінансувати їхню партію.  Вони розповідають, що партія вже отримувала кошти з кількох джерел з допомогою каналів, які працюють в обхід Рахункової палати. Зазначається, що партії повинні звітувати перед Рахунковою палатою про великі пожертви.

Дострокові вибори в Австрії можуть пройти 29 вересня

Крім того, розслідування стосується депутата Партії свободи  Маркуса Тшанка, якого у четвер позбавили депутатської недоторканності. Тшанка підозрюють в організації підставних об'єднань, через які могли надходити приховані кошти на рахунки партії.

Нагадаємо, нижня палата парламенту Австрії 27 травня підтримала вотум недовіри попередньому уряду канцлера Себастіана Курца, що стало наступним відголоском політичної кризи, спричиненої відеоскандалом довкола колишнього віцеканцлера Хайнца-Крістіана Штрахе.

Це сталося всього за тиждень після оприлюднення скандального відео, яке змусило колишнього віце-канцлера Штрахе піти у відставку та серйозно підірвало імідж Партії свободи. На відео Штрахе зустрічався нібито з племінницею російського олігарха, наближеною до Путіна, та домовлявся про підтримку перед виборами.

3 червня президент Австрії Александер Ван дер Беллен привів до присяги нового канцлера республіки Брігітте Бірляйн і міністрів її перехідного уряду на час роботи до дострокових виборів у Національну раду.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.