У Європолі спрогнозували новий скандал з відмиванням російських грошей у ЄС

П'ятниця, 14 червня 2019, 10:19

Балтійські країни перебувають під загрозою подальшого відмивання російських грошей, повідомив високопосадовець Європолу після того, як кілька великих банків регіону постраждали від скандалів.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Педро Фелічіо, який відповідає за боротьбу з відмиванням грошей у Європейському поліцейському агентстві Європол, сказав, що "величезні потоки кримінальних грошей" здебільшого надходять до Європи з Росії та Китаю.

Російські гроші лежать в основі багатомільярдних схем відмивання грошей, що охопили Danske Bank, найбільший кредитор Данії, та шведський Swedbank.

"Існують мільярди євро кримінальних грошей, які виводяться з російської економіки", - сказав Фелічіо, попередивши про небезпеку повторення скандалів, пов'язаних із брудними російськими грошима в Латвії, Литві та Естонії.

Складність доведення в Європі в поєднанні з "нульовою співпрацею з боку Росії у забезпеченні доказів" загострює цю проблему, додав Фелічіо.

Скандал з Danske: російського банкіра вбили після розкриття схеми відмивання грошей

"Деякі банки в балтійському регіоні дуже вразливі до діяльності з відмивання грошей, особливо з Росії. Справа покращилася, але вона далеко не вирішена".

"Це всього лише питання часу, поки ми не побачимо ще один скандал із регіону, і він, ймовірно, буде дуже схожий на скандали, які ми бачили в минулому", - додав він.

Хоча прибалтійські країни перебувають на "фронтовій лінії" отримання брудних грошей, їх у підсумку інвестують в інше місце.

"Інвестиції в нерухомість є одним з провідних остаточних рішень", - сказав Фелічіо, виділяючи Лондон і Рим.

Акції Danske Bank впали після того, як стало відомо, що через його естонське відділення проходить 200 мільярдів євро підозрілих грошей, зокрема з Росії та колишніх радянських держав.

Danske Bank оголосив, що закриває свої філії в Росії, Естонії, Литві та Латвії внаслідок підозр у відмиванні грошей через свій естонський підрозділ.

Swedbank також під слідством після того, як шведська телекомпанія SVT заявила, що він обробляє мільярди платежів від клієнтів високого ризику, переважно російських, через Естонію.

Один з найбільших банків Латвії, ABLV, який мав численних російських клієнтів, закрився минулого року після того, як влада США звинуватили його у відмиванні грошей. Литва не зіграла значної ролі в скандалах.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.