Рішення щодо можливого розширення ЄС відкладуть до вересня - ЗМІ

Понеділок, 17 червня 2019, 11:01

У вівторок, 18 червня, країни-члени ЄС відкладуть рішення про відкриття переговорів про приєднання з Північною Македонією та Албанією, найімовірніше, до вересня, оскільки майже всі столиці готові дати зелене світло Скоп'є, однак Тірана залишається неприйнятною для деяких представників ЄС.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише Euractiv з посиланням на джерела.

Дипломат заявив виданню, що серед більшості країн, які підтримують можливий вступ (до 15 урядів) тільки Італія наполягає на збереженні перспектив членства для двох балканських кандидатів разом.

Водночас деякі з найбільших скептиків щодо розширення готові надати своє благословення Північній Македонії, зокрема Нідерланди і Німеччина. Албанія наразі залишилася неприйнятною для урядів Нідерландів, Данії й Франції.

Французький дипломат сказав, що вони "роздумують", чи слід слідувати позиції Амстердама по Північній Македонії. 

У випадку Албанії відкриття цього процесу є "передчасним", додало джерело.

У Північній Македонії застерегли від затягування старту переговорів про вступ у ЄС

Чиновники ЄС пояснили, що формулювання дати відкриття переговорів відбудеться "не пізніше вересня".

Водночас Швеція заявила, що висновки у вівторок повинні чітко визначити, коли буде прийняте рішення, щоб показати, що держави-члени підтримують обіцянку, зроблену минулого року.

Питання про початок переговорів з Албанією і Північною Македонією мало увійти до порядку саміту ЄС 20-21 червня. Торік це питання відклали до усунення зауважень щодо процесу реформ в двох країнах.

Єврокомісія в травні рекомендувала розпочати переговори, враховуючи, що Північна Македонія та Албанія виконали всі вимоги для цього. Після початку переговорів процес триватиме кілька років і навіть тоді членство не буде гарантованим.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.