Угорщина хоче частину американського СПГ з Хорватії

П'ятниця, 21 червня 2019, 11:56

Міністр енергетики Хорватії Томіслав Чоріч і міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто погодилися створити робочу групу для аналізу потенційної співпраці на газовому ринку. Сійярто підтвердив, що оператори газотранспортних систем і національних регуляторів будуть залучені.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Euractiv.

"Хочу підкреслити, що диверсифікацію ми розглядаємо як вирішальне питання. Термінал СПГ на острові Крк - це реалістичний сценарій, і ми вважаємо, що цей проект буде важливим з точки зору енергетичної безпеки Центральної Європи", - сказав він.

Європейський інвестиційний банк планує фінансувати СПГ на Крк, але хоче побачити контракти на постачання та дистрибуцію.

Американський міністр енергетики Рік Перрі нещодавно заявив, що сподівається, що "американський газ свободи" пройде через Крк до Центральної та Східної Європи, яка все ще залежить від російського газу.

Польща: Україна, РФ і ЄС домовляться щодо газу наприкінці року

Сійярто раніше скаржився, що ціна на газ, запропонована Хорватією, значно перевищує доступну ринкову ціну, тож Угорщина і Словенія вирішили спільно подати заявки на отримання фінансування Євросоюзу для сполучення своїх газопровідних мереж, що дозволить Угорщині купувати скраплений природний газ з Італії.

Як відомо, "Турецький потік", який споруджують з Росії до Туреччини, зі щорічною потужністю від 5 до 6 мільярдів кубометрів, доставлятиме газ на південний кордон Угорщини за новим маршрутом через Болгарію і Сербію. Угорщина також очікує початку видобування румунського газу з-під Чорного моря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.