НАТО цьогоріч визнає космос середовищем ведення війни - ЗМІ

П'ятниця, 21 червня 2019, 14:47

НАТО прагне цьогоріч визнати космос середовищем ведення війни, сказали чотири високопоставлені дипломати, частково - щоб показати президенту США Дональду Трампу, що Альянс є сучасним і адаптується до нових загроз.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

Рішення мають ухвалити на саміті лідерів країн-членів НАТО 3-4 грудня в Лондоні. Воно формально визнає, що бої можуть вестися не тільки на суші, в повітрі, на морі і в комп'ютерних мережах, але також у космосі.

"Є домовленість, що ми повинні зробити космос середовищем ведення війни, а саміт у Лондоні - найкраще місце, щоб зробити це офіційно", - сказав один із високопоставлених дипломатів НАТО, залучений до обговорення, хоч і запевнив, що робота з технічної політики ще триває.

Дипломати НАТО заперечують, що Альянс перебуватиме в космосі, але, скажімо, оголосивши, що він є полем ведення війни, почнеться дискусія про те, чи слід НАТО за потреби використовувати космічну зброю, яка може збити ворожі ракети і повітряну оборону або знищити супутники.

РФ каже, що не планує виводити зброю в космос першою, просить США не ігнорувати це

Рішення про оголошення космосу новою оперативною сферою оборони може допомогти переконати Трампа в тому, що Організація Північноатлантичного договору може бути корисним союзником у стримуванні зростання Китаю як суперника і військової сили.

Хоча країни НАТО сьогодні володіють 65% супутників у космосі, Китай готує цілі сузір'я комерційних супутників, які можуть пропонувати послуги від високошвидкісного Інтернету для літаків до відстеження ракет і збройних сил на землі.

Китай розробляє зброю, яку він може використовувати на орбіті, і став першою країною, що висадилася на зворотній стороні Місяця минулого року.

Росія, колись стратегічний партнер НАТО, також є гравцем в космосі і є однією з небагатьох країн, здатних запустити супутники на орбіту.

Україна і Польща ведуть переговори про створення нової європейської ракети-носія

"Ви можете вести війну виключно в космосі, але той, хто контролює космос, також контролює те, що відбувається на суші, на морі і в повітрі", - сказав Джеймі Шей, колишній чиновник НАТО. "Якщо ви не керуєте космосом, ви не керуєте іншими полями".

Другий дипломат сказав, що хоча рішення є вагомим і матиме реальні наслідки, воно, ймовірно, буде "подарунком Трампу", який критикує недостатні витрати союзників на оборону.

Франція хоче отримати більше гарантій того, як її космічні активи будуть використані у випадку кризи. В інших середовищах ведення війни національні активи, що належать союзникам НАТО, під час конфлікту підпорядковуються вищому командувачу союзників.

Найбільш чутливим питанням є те, чи буде атака на супутника вважатися нападом на Альянс і чи буде це вимагати застосування статті 5 про колективну оборону НАТО.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.