Грибаускайте залишається одним з головних кандидатів на президента Європейської ради - ЗМІ

П'ятниця, 21 червня 2019, 15:19

Кандидатурa президента Литви Далі Грибаускайте залишається однією з провідних на пост президента Європейської ради.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", пише AFP.

Прем'єр Бельгії Шарль Мішель і президентка Литви Даля Грибаускайте є претендентами на посаду президента Європейської ради, сказано у матеріалі.

Проти Грибаускайте виступають держави Вишеградської четвірки (Словаччина, Угорщина, Польща, Чехія), які просувають кандидатуру віцепрезидента Єврокомісії Мароша Шефчовича на посаду наступного високого представника ЄС з питань зовнішньої політики.

Після переговорів у п'ятницю серед лідерів ЄС не знайшлося підтримки для жодного з провідних кандидатів на пост президента Єврокомісії, висунутих партіями Європарламенту. 

Франція виступила проти висуванця Німеччини на президента ЄК Манфреда Вебера, а фаворитом президента Франції Еммануеля Макрона залишається переговірник ЄС щодо Brexit Мішель Барньє, який не був серед трьох відхилених кандидатів. Однак на кандидатуру Барньє навряд чи тепер погодиться Берлін, хоч француза погодилася підтримати Вишеградська четвірка.

Водночас президент Європейської ради Дональд Туск зазначив, що лідери ЄС погодилися, що для найвищих посад має бути пакет, що відображає різноманітність ЄС.

У зв'язку з цим можливими кандидатурaми на президента ЄК називали президентку Хорватії Колінду Грабар-Кітарович і прем'єр-міністра Хорватії Андрія Пленковича.

Болгарку Кристаліну Георгієву, колишнього єврокомісара, якa перейшла на посаду виконавчого директора Світового банку, також можуть попросити повернутися з Вашингтона.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.