Доповіді ПАРЄ щодо повноважень російських депутатів готуватимуть проукраїнські депутати

Вівторок, 25 червня 2019, 17:19

Моніторинговий та регламентний комітети Парламентської асамблеї Ради Європи призначили доповідачів, що готуватимуть проєкти рішень щодо оскарження повноважень російської делегації.

Цю інформацію "Європейській правді" підтвердили кілька джерел у ПАРЄ.

У моніторинговому комітеті проєкт резолюції готуватиме британець Роджер Гейл – консерватор, який системно підтримує Україну та був співавтором левової частки проукраїнських поправок до скандальної резолюції, ухваленої минулої ночі.

Українська делегація у ПАРЄ офіційно оголосила про рішення зупинити роботу в Асамблеї

У регламентному комітеті документ готуватиме Егідіус Варейкіс – литовський депутат, відомий як безкомпромісний прибічник дотримання прав людини. Він також голосував проти безумовного повернення Росії до РЄ.

Як повідомлялося, у вівторок вранці делегація РФ вперше після 2015 року повернулася до асамблеї, але група депутатів оскаржила їхні повноваження відразу за двома процедурами.

Кінець Ради Європи: що має робити Україна у відповідь на скандальне рішення ПАРЄ

За запитом Володимира Ар’єва ініційоване оскарження "за процедурними підставами" (через сумніви у повноваженнях депутатів Держдуми, обраних з урахуванням голосів кримчан). За запитом грузинки Ніно Гогадзе – оскарження за змістовними підставами (через порушення базових цінностей та правил РЄ).

Проєкт першого рішення готуватиме Варейкіс, другого – Гейл. І хоча рішення ухвалюватиме асамблея, від змісту початкового проєкту багато залежить.

В середу пообіді ПАРЄ має ухвалити рішення за оскарженнями. Попри те, що напередодні ввечері ПАРЄ відмовилася від ключових санкційних інструментів, у асамблеї лишилося право накласти на російську делегацію менш вагомі санкції, або ж повністю відмовити у визнанні її повноважень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.