ООН вимагає у Росії відповіді про бомбардування лікарень у Сирії

Середа, 26 червня 2019, 12:10

Після низки випадків бомбардувань медичних закладів у Сирії координатор з гуманітарної допомоги ООН заявив 25 червня, що попросив Росію надати детальну інформацію про те, як вона використовує координати розташування лікарень в країні. 

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RFE/RL.

Координати медичних закладів через ООН повідомляють сторонам конфлікту в Сирії з метою захисту їх від нападу. 

За даними ООН, попри цей механізм, по понад 23 лікарнях були завдані авіаудари, відколи підтримувані Росією сирійські війська почали наступ в північно-західній провінції Ідліб наприкінці квітня.

Росія, яка надала ключову підтримку сирійському президентові Башару Асаду протягом усього конфлікту, заперечувала, що бомбардування спрямовані на лікарні.

"Я звернувся до Російської Федерації з проханням надати інформацію про те, як використовуються деталі, надані через механізм деконфліктності", – заявив у Раді безпеки заступник генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Марк Лоукок, висловивши сумнів у тому, що система виконує свою роль.

Туреччина зробила заяву Росії у зв'язку з інцидентом в Сирії

Девід Ліллі, виконавчий директор сирійського Американського медичного товариства заявив, що лікарі більше не довіряють механізмові, і закликав розслідувати напади на лікарні.

На початку червня міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch звинуватила сирійсько-російський військовий альянс у використанні "коктейлю із забороненої та змішаної зброї" для атак на мирних мешканців північно-західної частини Сирії.

За її даними, починаючи з 26 квітня, в районах, контрольованих антиурядовими групами в провінціях Ідліб, Хама і Алеппо, щодня відбуваються сотні атак, в результаті яких вже загинули понад 200 мирних осіб, зокрема діти.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.