Нацбанк Грузії не буде підтримувати ларі після рекордного падіння, нагадує приклад України

інфографіка
Четвер, 27 червня 2019, 13:31

Національний банк Грузії відмовився штучно підтримувати курс ларі шляхом продажу іноземної валюти, попри шок для економіки, спричинений указом президента РФ Владіміра Путіна про заборону російським авіакомпаніям літати до Грузії з 8 липня.

Про це повідомляє "Європейська правда".

"Обмінний курс є автоматичним стабілізатором в періоди зовнішніх шоків. У цих умовах знецінення обмінного курсу виконує роль механізму, що "вбирає" шок. В результаті знецінення через деякий час скорочується імпорт і / або зростає експорт. Чим швидше відбудеться корегування обмінного курсу, тим меншим буде негативний ефект для економіки, і, отже, буде потрібно менше знецінення", - йдеться у заяві.

"Путін - х..ло", "Росія - окупант": протест під парламентом Грузії тривав усю ніч

"Продаж Національним банком в такий період іноземної валюти тільки відкладе корекцію валютного курсу, призведе до поглиблення шоку і більшого знецінення курсу (приклади різних років: Азербайджан, Казахстан, Росія, Україна). На даному етапі складно робити точні прогнози, але, згідно з початковими розрахунками, вплив скорочення туристичного потоку з Росії на економіку Грузії складе близько 200-300 мільйонів доларів США протягом решти року. Цей зовнішній шок позначиться на платіжному балансі та, відповідно, на курсі", - заявив Нацбанк.

При цьому Нацбанк прогнозує, що, попри російський шок, платіжний баланс Грузії за підсумками року буде покращено у порівнянні з минулими роками. Нацбанк ще раз закликає громадян брати кредити в тій валюті, в якій вони отримують дохід.

Грузинська національна валюта, яка протягом тривалого часу коливалася в районі 2,68-2,70 за долар, у вівторок встановила антирекорд: обмінний курс ларі склав 2,82 за долар.

 

Ларі продовжує падати, обмінний курс на 27 червня - 2,86 за долар. За майже 20-річну історію свого існування ларі ніколи не опускався так низько.

 

Указ Путіна вийшов після того, як в Тбілісі спалахнули протести під час візиту російської делегації на чолі з депутатом Держдуми РФ, членом партії КПРФ Сергієм Гавриловим, який публічно підтримує незалежність грузинських регіонів Абхазії і Південної Осетії. 

У суботу, 29 червня, учасники протесту планують зібратися на площі Першої Республіки на "Марш свободи". Це буде вже десятий день протестів.

Читайте детальніше: "За тиждень після розгону: чому протести у Грузії можуть отримати "друге дихання"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.